5 mei - oranjeactiviteiten-sintpancras

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

5 mei

Bevrijdingsfestival Langedijk 5 mei 2020

In Nederland herdenken wij op 4 mei de militaire en burgerslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog en de latere missies van Nederlandse militairen. Het is en blijft belangrijk om stil te staan bij het leed dat oorlog veroorzaakt en het voorrecht dat wij al jaren in vrijheid kunnen leven in ons land.
 
In Wageningen markeert de Bevrijdingsvuurceremonie de overgang van herdenken op 4 mei naar de viering van de bevrijding op 5 mei. Precies om middernacht wordt het Bevrijdingsvuur op het 5 Mei plein ontstoken.
Daarop volgt de Nationale Bevrijdingsvuurestafette: lopers groepen vanuit vele gemeenten, waaronder ook dit jaar weer Langedijk, ontvangen het Bevrijdingsvuur en brengen dat in estafette vorm elk naar hun eigen gemeente.
Deze enthousiaste groep lokale lopers gaat de 140 km in zo’n 14 uur proberen af te leggen zodat ze op 5 mei, rond 14.00 uur, in Sint Pancras bij het verzetsmonument aan willen komen.
Daar worden ze opgewacht door jeugdige vertegenwoordigers van verschillende Langedijker sportclubs die allemaal een gedeelte van de laatste 10 kilometer met de bevrijdingsvuurlopers mee gaan lopen. Via de Bovenweg en Dorpsstraat gaan de lopers naar het oorlogsmonument De Stier om daarna weer hun weg te vervolgen middels de Dorpsstraat naar de Knip.
Rond de klok van 15.15 uur zal het vuur bij Café de Knip aan het einde van Oudkarspel aankomen. Daar wordt het vuur overgedragen aan de oorlogsveteranen, welke de lopers ook tijdens de laatste kilometers vanaf Sint Pancras in oude legervoertuigen van Museum Collectie 39-45 uit Winkel begeleid hebben.
Bij de Knip wordt het vuur ontstoken en zal er een gevarieerd bevrijdingsfestival losbarsten met livemuziek, attracties voor jonge en oud en eten en drinken. Ook zijn de diverse voertuigen van Collection 39-45 daar te bezichtigen.
 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu