4 mei - oranjeactiviteiten-sintpancras

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

4 mei

Zoektocht naar nabestaanden "Zwarte Zondag"

De Historische Vereniging Sint-Pancras en de gemeente Langedijk zoeken nabestaanden en familieleden van de twintig slachtoffers, die op zondag 15 april 1945 (Zwarte Zondag) zijn gefusilleerd in Sint Pancras. Jaarlijks worden de slachtoffers op die datum herdacht bij het monument bij de spoorwegovergang aan de Bovenweg.
In het kader van 75 jaar bevrijding willen de Historische Vereniging, het 4-5 mei comité en de gemeente zoveel mogelijk nabestaanden in 2020 de herdenking laten bijwonen als speciale genodigden.
Heeft u informatie dan graag een bericht naar: info@hvsint-pancras.nl
de Namen op het Monument
Arie Beemsterboer
Dirk Jan Dirkmaat
Machiel Glas Az
Pieter (Piet) Glas Az
Jan Hoogland Az
Pieter (Piet) Kostelijk
Anna Keppel - Roodenburg
Johannes (Jan) Hoogland Mz
Jacob Veldman
Dirk Hoogland
Gerrit Pieter van Arkel
Nicolaas van den Abeele
Nicolaas Bosman 
Jacob (Jaap) Balder
Jan Gerrit Glas
Luitje (Luit) Bakker 
Petrus Andreas (Piet) Huitema
Gerrit Smak
Jacob (Jaap) Kaas
Gerrit Meeldijk
Cornelis Strijbis
Theodorus Jacobus (Theo) van Diepen
Dirk Augustijn
Joop Vader
Henk Stip
Pieter Kroon
Jan Leegwater
Kees Molenaar
Cornelis Beets
Willem Bankersen
Klaas den Hartig
Martien Zijp


Herdenken: nationaal en lokaal
Dodenherdenking 1945 – 2020

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats. Dan is Nederland om 20.00 uur twee minuten stil. Door het jaar heen worden overal in het land veel herdenkingen gehouden waarbij verschillende verhalen centraal staan. De Nationale Herdenking staat voor alle verhalen, ervaringen, groepen en herinneringen.
Tijdens de Nationale Herdenking herdenken we allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. (officieel memorandum)

De herdenking kent een lange traditie: al in 1945 vonden op allerlei plekken in Nederland herdenkingen plaats ter herinnering aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei is sinds 1987 verantwoordelijk voor de Nationale Herdenking in Amsterdam. Deze herdenking bestaat uit twee onderdelen: de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk en de herdenkingsplechtigheid bij het Nationaal Monument op de Dam.

In onze gemeente

In de gemeente Langedijk vindt de herdenking plaats in Sint Pancras en in Noord-Scharwoude. in 1946 vond de eerste dodenherdenking plaats in Noord-Scharwoude. Om 20.00 uur zal twee minuten stilte worden gehouden bij de twee monumenten in deze plaatsen, gevolgd door het leggen van kransen en bloemen door volwassenen en kinderen, eindigend in een defilé. Voorafgaand aan de herdenkingen bij de monumenten wordt in Noord-Scharwoude een bijeenkomst gehouden in de Kloosterhof en in Sint Pancras in de Witte Kerk. Vanaf 18.00 uur tot aan zonsondergang zal de Nederlandse vlag halfstok hangen. Elk jaar heeft z’n eigen thema, dit jaar staat luidt deze: “Geef vrijheid door”.

Het 4 mei comité Langedijk

Op initiatief van de Gemeente Langedijk is een 4 mei comité gevormd met leden afkomstig uit verschillende geledingen van de gemeenschap.

De leden van het 2020 comité zijn:

Rob Basten
Rob Vroegop
Peter Stam
Marian van Rijn
Helene de Vries

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu