4 mei / 5 mei - oranjeactiviteiten-sintpancras

website counter
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

4 mei / 5 mei

Herdenken: nationaal en lokaal
Dodenherdenking 1945 – 2018

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats. Dan is Nederland om 20.00 uur twee minuten stil. Door het jaar heen worden overal in het land veel herdenkingen gehouden waarbij verschillende verhalen centraal staan. De Nationale Herdenking staat voor alle verhalen, ervaringen, groepen en herinneringen.
Tijdens de Nationale Herdenking herdenken we allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. (officieel memorandum)

De herdenking kent een lange traditie: al in 1945 vonden op allerlei plekken in Nederland herdenkingen plaats ter herinnering aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei is sinds 1987 verantwoordelijk voor de Nationale Herdenking in Amsterdam. Deze herdenking bestaat uit twee onderdelen: de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk en de herdenkingsplechtigheid bij het Nationaal Monument op de Dam.

In onze gemeente

In de gemeente Langedijk vindt de herdenking plaats in Sint Pancras en in Noord-Scharwoude. in 1946 vond de eerste dodenherdenking plaats in Noord-Scharwoude. Om 20.00 uur zal twee minuten stilte worden gehouden bij de twee monumenten in deze plaatsen, gevolgd door het leggen van kransen en bloemen door volwassenen en kinderen, eindigend in een defilé. Voorafgaand aan de herdenkingen bij de monumenten wordt in Noord-Scharwoude een bijeenkomst gehouden in de Kloosterhof en in Sint Pancras in de Witte Kerk. Vanaf 18.00 uur tot aan zonsondergang zal de Nederlandse vlag halfstok hangen. Elk jaar heeft z’n eigen thema, dit jaar staat luidt deze: “Geef vrijheid door”.

Het 4 mei comité Langedijk

Op initiatief van de Gemeente Langedijk is een 4 mei comité gevormd met leden afkomstig uit verschillende geledingen van de gemeenschap.

De leden van het 2018 comité zijn:

Rob Basten
Rob Vroegop
Peter Stam
Marian van Rijn
Helene de VriesBevrijdingsfestival Langedijk 5 mei 2018

In Nederland herdenken wij op 4 mei de militaire en burgerslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog en de latere missies van Nederlandse militairen. Het is en blijft belangrijk om stil te staan bij het leed dat oorlog veroorzaakt en het voorrecht dat wij al jaren in vrijheid kunnen leven in ons land.
 
In Wageningen markeert de Bevrijdingsvuurceremonie de overgang van herdenken op 4 mei naar de viering van de bevrijding op 5 mei. Precies om middernacht wordt het Bevrijdingsvuur op het 5 Mei plein ontstoken.
Daarop volgt de Nationale Bevrijdingsvuurestafette: lopers groepen vanuit vele gemeenten, waaronder ook dit jaar weer Langedijk, ontvangen het Bevrijdingsvuur en brengen dat in estafette vorm elk naar hun eigen gemeente.
Deze enthousiaste groep lokale lopers gaat de 140 km in zo’n 14 uur proberen af te leggen zodat ze op 5 mei, rond 14.00 uur, in Sint Pancras bij het verzetsmonument aan willen komen.
Daar worden ze opgewacht door jeugdige vertegenwoordigers van verschillende Langedijker sportclubs die allemaal een gedeelte van de laatste 10 kilometer met de bevrijdingsvuurlopers mee gaan lopen. Via de Bovenweg en Dorpsstraat gaan de lopers naar het oorlogsmonument De Stier om daarna weer hun weg te vervolgen middels de Dorpsstraat naar de Knip.
Rond de klok van 15.15 uur zal het vuur bij Café de Knip aan het einde van Oudkarspel aankomen. Daar wordt het vuur overgedragen aan de oorlogsveteranen, welke de lopers ook tijdens de laatste kilometers vanaf Sint Pancras in oude legervoertuigen van Museum Collectie 39-45 uit Winkel begeleid hebben.
Bij de Knip wordt het vuur ontstoken en zal er een gevarieerd bevrijdingsfestival losbarsten met livemuziek, attracties voor jonge en oud en eten en drinken. Ook zijn de diverse voertuigen van Collection 39-45 daar te bezichtigen.
 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu